1 d’abr. 2008

Marxa de Torxes



Manifest Marxa Torxes Valldigna'08
XIII MARXA AMB TORXES
(29 de març de 2008)

Amics i amigues,
Un any més, i ja en són 13, ens trobem reunits ací, en resposta a la crida que any rere any fan les entitats cíviques i culturals a tots els ciutadans de la comarca, a tots els valldignencs i valldignenques, en una nit on volem fer palesa la voluntat de tota la Valldigna d’afermar-nos en un futur millor al voltant del lligam històric que ens uneix des de fa segles, i que no és altre que aquest monestir de Sta. Maria de Valldigna.

Estem contents, perquè no dir-ho, de veure com continuen les obres de consolidació de l’edifici per part de la Conselleria i com cada any més, el monument més important de la Valldigna, renaix de les cendres i té una posada en valor en reconéixer-se-li la seua importància cultural i històrica.
Han passat anys, molts anys d’ençà que el moviment cívic de 300 veïnes i veïns de Simat es va plasmar en una assocació capdevantera, Els Amics de la Valldigna que va fer unir tota la comarca impedint i paralitzant noves destrosses al convent.
Han passat anys des què la Generalitat, obligada per la pressió popular de la Valldigna, va adquirir el recinte.
I han passat anys, encara que menys, que hem vist recobrar estances com la Sala Capitular, el claustret del Palau de l’Abat o ara mateix el refectori, per citar-ne alguns.

Enguany ens alegra també què, després d’anys d’espera, la Generalitat s’haja compromés a fer realitat la Llei de la Valldigna, una llei que ha de servir per potenciar, dinamitzar i propiciar la investigació, la conservació, la difusió i la restitució del patrimoni de la Valldigna.

I ací és on volem manifestar la reivindicació d’aquesta 13ª marxa amb torxes: La Valldigna no pot ser una convidada de pedra en la seua pròpia llei.

Des d’ací demanem que la llei contemple la participació dels ciutadans d’aquesta vall a través dels seus representants en els ajuntaments, associacions cíviques o culturals, que se’ls reconega la lluita i treball durant anys per mantenir viu aquest monestir.

La Valldigna no vol un cadàver monumental. Hem aconseguit amb esforços evitar-ne la destrucció i propiciar la recuperació. La Valldigna vol que la llei el convertesca en un monument viu, i contemple un pla ambiciós que definesca el seu futur, els seus usos culturals i socials, amb un patronat propi, i amb la implicació de totes les forces culturals i socials de la comarca. Per això, als responsables d’aprovar la llei que ara s’està tramitant, els cridem ben fort: “Hi volem estar tots”.

Aquest és el millor desig que avui podem expressar públicament, amb l’objectiu de donar vida a aquest monument, perquè ell ens la done a nosaltres. I tots plegats, Generalitat, ajuntaments, entitats, valldignenques i valldignencs ho podem aconseguir.

Gràcies a totes i a tots els qui heu fet possible, un any més, aquesta marxa.
Bona nit.